Babeczki czekoladowo-orzechowe z nutellą i kremem czekoladowym

Przedstawiam Wam kolejny przepis z serii babeczki i muffinki. Babeczki dla miłośników czekolady i orzechów. Smakują obłędnie, migdały i orzechy delikatnie chrupią w zębach, krem rozpływa się w ustach. Idealne połączenie smaków, które pokocha każdy z domowników.


Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • Ponadto:

  • 400 g nutelli
  • 250 g serka mascarpone
  • garść płatków migdałów

  • Wykonanie:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, zmielone orzechy laskowe, sodę, proszek do pieczenia wymieszać w naczyniu i odłożyć.

    W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

    Jajka i cukier ubić mikserem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać cukier waniliowy, ubijając dalej. Dodać przestudzoną masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników (u mnie zamiast szpatułki sprawdza się mikser na najniższych obrotach).

    Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy wysokości papilotek.

    PIEC OKOŁO 20 MINUT W TEMPERATURZE 170 STOPNI

    Delikatnie wydrążyć środek babeczek. Wydrążony środek nadziać nutellą za pomocą rękawa cukierniczego.

    W naczyniu umieścić schłodzony serek mascarpone dodać pozostałą nutellę ze słoiczka i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nim babeczki. Wierzch obsypać ostudzonymi, prażonymi płatkami migdałów.

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.