Babeczki Raffaello

IMG_20150517_084646

Cudowne babeczki z białą czekoladą, nadzieniem malinowym, kokosem i pralinkami Raffaello. Przepięknie się prezentują, znikają jeszcze szybciej niż powstają, smakują po prostu niebiańsko. Przepis na 12 babeczek. Bardzo gorąco polecam!!!


Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego

  • Krem z białej czekolady

  • 230 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 30-36%


    Ponadto:

  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego lub truskawkowego
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 12 pralinek Raffaello


    Wykonanie ciasta:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z wiórkami kokosowymi. W następnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy maślanej dodawać jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dodawać wcześniej wymieszane i odłożone suche składniki. Na końcu dodać likier i całą masę wymieszać szpatułką (osobiście używam miksera). Blachę do babeczek wyłożyć papilotami, nałożyć 3/4 ciasta.


    PIEC 25 MINUT W TEMPERATURZE 170 STOPNI


    Wykonanie kremu:

    Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Do podgrzanej śmietany dodawać wcześniej połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty, a następnie wymieszać aby cała czekolada się roztopiła. Powstały krem wystudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin. Krem najlepiej wykonać dzień wcześniej.

    Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry. Wypełnić wybranym przez siebie dżemem. Schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobna końcówką i ozdobić babeczki. Krem obsypać na koniec wiórkami kokosowymi (w tradycyjnym przepisie wiórka kokosowe były lekko podprażone na patelni bez tłuszczu. Ja osobiście ich nie podpiekam). Na każdej babeczce położyć pralinkę Raffaello.

  • Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.