Domowe grzane wino

12038474_1500448986942759_2275233782960375298_n

Chyba każdy z nas był kiedyś w górach i próbował górskiego grzańca. Nie łatwo zapomnieć jego intensywny korzenny smak i słodki aromat. Takie wino idealnie sprawdzi się na długie, zimowe wieczory.

Składniki:

  • 1 litr czerwonego wina
  • 1 pomarańcza
  • kilka goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • kilka gwiazdek anyżu
  • płynny miód
  • Wykonanie:

    W garnku umieścić wino i wszystkie pozostałe składniki, oprócz miodu. Pomarańcze dobrze wyszorować i pokroić na połówki, dodać do garnka. Gotować 5-10 minut na wolnym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. W oryginalnym przepisie jest cukier. Ja osobiście wolę miód ze względu na jego smak i właściwości zdrowotne. Pod koniec dodać 3-4 łyżeczki miodu w zależności od tego jak intensywnie słodki lubicie smak wina.

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.