Kruche pierożki z marmoladą różaną

IMG_20150111_190428

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 mała śmietana 18%
  • 3/4 margaryny
  • Ponadto:

  • marmolada różana duże opakowanie
  • białko jaj
  • cukier puder do posypania
  • Wykonanie:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu. Do naczynia włożyć margarynę, cukier i cukier waniliowy, następnie ubijać mikserem do uzyskania puszystej i jednolitej masy. Jak masa będzie puszysta dodawać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kwaśną śmietanę. Wszystko wyrobić dłońmi. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki. Powinno odchodzić od naczynia.

    Z ciasta uformować grubszy wałek i podzielić na części. Każdą część ciasta rozwałkować na około 0,5 cm, podsypując niewielką ilością mąki. Wycinać szklanką krążki jak na pierogi. Na każdym krążku ułożyć łyżeczkę marmolady różanej, złożyć i zlepić końce. Tak samo jak robimy to z pierogami. Powstałe pierożki posmarować roztrzepanym białkiem. Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.

    PIEC 15-20 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI

    Upieczone pierożki posypać cukrem pudrem dla ozdoby.

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.