Rogaliki z masą makową

12063472_1500449770276014_6429896960634678947_n

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 mała śmietana 18%
  • 3/4 margaryny
  • Ponadto:

  • gotowa masa makowa
  • białko jaj
  • cukier puder do posypania
  • Wykonanie:

    Ciasto wykonać tak samo jak na „kruche pierożki z marmoladą różaną”.

    Z powstałego ciasta uformować większej wielkości wałek, podzielić na części. Każdą część rozwałkować na około 0,5 cm od czasu do czasu podsypując mąką. Z rozwałkowanych okręgów wycinać równej wielkości trójkąty, zaczynając cięcie od środka. Na każdym powstałym trójkącie, od jego szerszej części ułożyć łyżeczkę masy makowej. Rogalik zwinąć od strony masy do środka. Tak powstałe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem jaj.

    PIEC 20-25 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI

    Po upieczeniu obsypać rogaliki cukrem pudrem lub lukrem.

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.