Polewa czekoladowa

Dziś idealna polewa czekoladowa nie tylko do ciast i deserów. Przepis przekazała mi niegdyś Babcia i do dziś towarzyszy mi w moim domu. Idealnie się rozprowadza, wspaniale smakuje, ma śliczny połysk. Zachwyci każdego miłośnika czekolady. Polecam!!!

Składniki:

  • 3 łyżki wrzącego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao
  • 100g margaryny lub prawdziwego masła
  • Opcjonalnie:

  • łyżka wódki

  • Wykonanie:

    Do rondelka wlać mleko i rozpuścić w nim cukier puder. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło lub margarynę według uznania i rozpuszczamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczone i wymieszane składniki zdejmujemy z ognia i wsypujemy do nich przesiane kakao. Wszystko energicznie mieszamy (w tym celu możemy użyć trzepaczki, miksera, a nawet drewnianej rózgi). Mieszamy do powstania idealnie gładkiej i lśniącej masy. Tak przygotowaną i lekko przestudzoną polewą możemy dekorować ciasto.

    Dla osób, które wolą bardziej lśniącą polewę, mogą dodać do masy łyżkę wódki, dzięki czemu polewa będzie jeszcze bardziej lśniąca i gładka jak tafla lodu.


    SMACZNEGO!!!

    4 Komentarze

    1. Znam tą polewę, jest naprawdę smaczna i świetnie wygląda. Przepis też u mnie przeszedł z pokolenia na pokolenie. Fajny pomysł z wódką. Muszę kiedyś spróbować :)

      • Witaj na moim blogu „Kasialubigotować”. Masz rację polewa jest naprawdę idealna, zachwyciła mnie jak pierwszy raz ją robiłam i od tamtej pory jest w moich przepisach. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze jest idealnie gładka i błyszcząca. Żadna polewa ze sklepu jej nie sprosta. Pozdrawiam serdecznie – Waniliowa Chatka :):):)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.