Ciasto „POPAPRANIEC”

IMG_20151102_083833[1]

POPAPRANIEC to bardzo smaczny przekładaniec… trójkolorowy biszkopt, obłożony dżemem z czarnej porzeczki z masą budyniową. Wierzch oblany czekoladą i obsypany płatkami migdałowymi. Ciasto smakuje wspaniale i łączy w sobie gamę smaków od kokosowego, kakaowego, czekoladowego, po śmietankowy i lekko kwaśny za sprawa dżemu porzeczkowego. Odrobinki maku i wiórek kokosowych są delikatnie wyczuwalne co nadaje ciastu niepowtarzalny charakter. Naprawdę zapraszam do spróbowania i gorąco polecam. Czasem warto pogrzeszyć!

Upiec według przepisu kolorowy biszkopt.

Składniki na masę:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:

  • kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g płatków migdałowych
  • Wykonanie:

    Budynie wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, po czym wlać rozrobiony budyń. Podgrzewać do zagotowania, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając, dzięki czemu nie powstanie nam skórka. Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając. Wyłożyć na talerz i wystudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Posmarować około 3/4 masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą masy ( zamiast budyniu można użyć bitej śmietany lub masy serowej). Na masę wyłożyć dżem, rozsmarowując na całej powierzchni, po czym posypać płatkami migdałowymi. Całość oblać nierównomiernie polewą czekoladową. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

    SMACZNEGO!!!

    IMG_20151102_084614[1]

    IMG_20151102_084938[1]

    22 Komentarze

    1. Witam , zrobilam tego POPAPRANCA i jest pycha. Pieklam biszkopt w tortownicy, ale bede nastepnym razem piekla w blaszce, a ciasto bede wylewac na srodek ( tak jak przy ciescie ZEBRA ), zamiast platkow migdalowych , pokroilam w slupki migdaly bez skorki i uprazylam, polewa byla z roztopionej czekolady. Wierzch, a wlasciwie esy-floresy czekoladowe posypalam delikatnie wiorkami ( dzem ocxzywiscie z czarnej porzeczki. Ciasto w smaku pycha, jak na popapranca przystalo. Polecam

      • Witaj. Cieszę się, że wypróbowałaś mój przepis. Też lubię modyfikować. Za każdym razem staram się coś urozmaicić. Podoba mi się Twój pomysł. Czekam też na Wasze przepisy i zdjęcia :) pozdrawiam i życzę smacznego :)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.