Ciasto „Shrek”

IMG_20151224_065953[1]

Shrek nazwa, która kojarzy się z Ogrem z bajki. Ciasto zostało tak nazwane przez swój zielony kolor i dodatki jakie zostały tu użyte. Jest bardzo apetyczne, smakuje wspaniale, dzięki połączeniu słodkich delicji, zielonego Kubusia, zielonej pianki i zielonej galaretki. Banalnie proste w wykonaniu, zachwyci każde dziecko. A jak nam się znudzi kolor Shreka, możemy wykonać je za każdym razem w innym smaku i kolorze. Tyle ile smaków Kubusia, tyle różnych pomysłów na nowe ciasto. Polecam!!!

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 czubata szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, następnie dodać żółtka cały czas mieszając. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej formy.

    PIEC 25-30 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI

    Masa zielona:

  • 1 butelka zielonego Kubusia (900ml)
  • 3 małe budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 opakowania ciastek Delicje (pomarańczowe)

  • Budynie rozpuścić w 1 1/2 szklanki napoju, resztę zagotować w garnku. Podczas gotowania często mieszać, ponieważ sok pryska. Do gotującego soku wlać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować cały czas mieszając masę. Gorącą masę wlać na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Po lekkim przestudzeniu masy, porozkładać na niej delicje czekoladą do góry – ciastko obok ciastka.

    Masa śmietanowa:

  • 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 zielona galaretka
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • Galaretkę dobrze rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę 30% ubić na sztywno, pod koniec wlewać stopniowo rozpuszczoną galaretkę cały czas miksując, żeby składniki się połączyły ze sobą. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciastka.

    Dodatkowo:

  • 2 zielone galaretki
  • 900 ml gorącej wody
  • Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko tężejącą wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki. Przepis na foremkę o wymiarach 24×35 cm. Gotowe!!!

    IMG_20151226_100535[1]

    IMG_20151226_102032[1]

    13 Komentarze

    1. Bardzo lubię ciasta z galaretką. Jadłam kiedys podobne tylko robione z marchewkowego soczku typu Kubuś. Chętnie wypróbuje Twój przepis, mam jednak jedno pytanie: czy można pominąć delicję? Czy to bardzo zmieni strukturę ciasta?

      • Witaj, ciasto jest naprawdę pyszne!!! Można pominąć delicję, tylko w tedy radziłabym zamiast budyniu bez cukru użyć z cukrem, bo delicję dodają temu ciastu słodkości. Można też biszkopt, który pieczony jest na spód przekroić na dwie części i jedną ułożyć zamiast delicji. Trzeba eksperymentować :)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.