Ciasto „Fiona”

IMG_20151231_171050[1]

Był już przepis na zielonego „Shreka”, dziś przyszła pora na bardzo pyszną i różową „Fionę”. Leciutki biszkopt, warstwa z malinowego Kubusia, malinowe ciastka Delicje, malinowa pianka i malinowa galaretka. Malinowa rozkosz w gębie… mój pomysł na sylwestrowe ciasto… myślę, że i Wam się spodoba, a dzieci będą po prostu zachwycone nie tylko nazwą i kolorem, ale też smakiem. POLECAM!!!

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 czubata szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, następnie dodać żółtka cały czas mieszając. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej formy.

    PIEC 25-30 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI

    Masa malinowa:

  • 1 butelka malinowego lub truskawkowego Kubusia (900ml)
  • 3 małe budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 opakowania ciastek Delicje (malinowe)

  • Budynie rozpuścić w 1 1/2 szklanki napoju, resztę zagotować w garnku. Podczas gotowania często mieszać, ponieważ sok pryska. Do gotującego soku wlać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować cały czas mieszając masę. Gorącą masę wlać na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Po lekkim przestudzeniu masy, porozkładać na niej delicje o smaku malinowym czekoladą do góry – ciastko obok ciastka.

    Masa śmietanowa:

  • 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 malinowa galaretka
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • Galaretkę dobrze rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę 30% ubić na sztywno, pod koniec wlewać stopniowo rozpuszczoną galaretkę cały czas miksując, żeby składniki się połączyły ze sobą. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciastka.

    Dodatkowo:

  • 2 malinowe galaretki
  • 900 ml gorącej wody
  • Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko tężejącą wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki. Przepis na foremkę o wymiarach 24×35 cm. Gotowe!!!

    UWAGA:

    Ja piekę biszkopt zawsze z termoobiegiem i zajmuje mi to 10-15 minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”.

    IMG_20151231_170611[1]

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.