Tradycyjne pączki

12647538_1701730636730422_2342057191265173775_n

Już nie pamiętam kiedy ostatni raz piekłam pączki… chyba jeszcze jako mała dziewczynka z Mamą na „Tłusty Czwartek”. Tak, tak pączki to smak z dzieciństwa każdego z nas. Przepis, który Wam podam jest na około 20 pączków… Pączki wychodzą bardzo delikatne, mięciutkie i puszyste, a co bardzo ważne są bardzo dobre w smaku i po usmażeniu nie były surowe w środku. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w „Tłusty Czwartek” nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło…

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 4 dag świeżych drożdży (tj. 40 g)
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub lukier
  • marmolada lub dżem do nadzienia
  • Wykonanie:

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozprowadzić z 1 łyżeczką cukru pudru i 2 łyżeczkami mąki w 4 łyżkach ciepłego mleka. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Rozpuścić margarynę w rondelku i zostawić do ostudzenia. Mąkę przesiać, wsypać cukier puder, dodać szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Dodać żółtka. Wlać resztę ciepłego mleka oraz wystudzony tłuszcz i ocet. Wszystko wymieszać ze sobą. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Powinno być luźne. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 h. Wszystko zależy od temperatury w mieszkaniu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na podsypaną mąka stolnicę uformować wałek i podzielić na równe części. Z każdej części lepić niezbyt gruby placuszek, nakładać na niego marmoladę lub dżem, zlepiać i kłaść na stolnicę. Ponownie zostawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia (około 1,5-2 minuty z jednej strony), potem kłaść na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu pączki oprószyć cukrem pudrem lub lukrem.

    Ciekawostka:

    Dodając do ciasta łyżkę spirytusu lub octu chronimy pączki przed wsiąkaniem zbyt dużej ilości tłuszczu.

    SMACZNEGO!!! Pączki znikają w mig…

    12650848_1701730600063759_4657891285077376010_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.