Kora orzechowa

15538412_136740396816629_885102964824342528_n

Znana i lubiana kora orzechowa ☺

Kora orzechowa to bardzo dobrze znane i lubiane ciasto. Piekłam je po raz pierwszy i na pewno zagości już u mnie na dłużej. Mamy tutaj bardzo wiele różnych połączeń smakowych, które idealnie do siebie pasują. Znaleźć można tutaj orzechy, rodzynki, kawę, wiórki kokosowe, brzoskwinie, delicje, czekoladę… co tu wiele mówić ciasto jest po prostu przepyszne i każdemu mogę je polecić.

Składniki na ciasto:

  • 8 białek
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 żółtka
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia – wymieszać, odłożyć. W misie miksera ubić białka, na sztywno. Łyżka po łyżce, powoli, dodawać cukier, nie zaprzestając ubijania. Powinna powstać gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Dodać żółtka i ubić. Wsypać odłożone wcześniej suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. 2 formy o wymiarach 28 x 38 cm (lub trochę mniejszą) z wysokimi bokami wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do foremek, wyrównać.

    Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut do otrzymania sztywnych, chrupiących blatów. Jeden z blatów pozostawić w formie.

    Krem brzoskwiniowy:

  • syrop z 1 dużej puszki brzoskwiń (puszka o łącznej masie 820 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 300 ml wody
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 g masła
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do garnuszka przelać 400 ml syropu z brzoskwiń, 150 ml wody i cukier. Zagotować. W osobnej miseczce zmiksować blenderem kolejne 150 ml wody, budynie śmietankowe, żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać budyniu) i odstawić do całkowitego wystudzenia. W misie miksera utrzeć masło, przez kilkanaście minut, do puszystości. Dodawać budyń, łyżka po łyżce, cały czas ucierając do powstania gładkiej, bez grudkowej masy.

    Ponadto:

  • 1/3 szklanki likieru kawowego lub wódki wymieszanej z 1/3 szklanki mocnej kawy, wystudzonej
  • 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • brzoskwinie pozostałe z puszki, pokrojone w plasterki
  • Wykonanie:

    Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, pozostawić do ostudzenia. Przed samym wyłożeniem ich na ciasto schłodzić w lodówce, by lekko zgęstniały. Odłożyć kilka pełnych łyżek kremu brzoskwiniowego.
    Na blat pozostawiony w formie wyłożyć połowę kremu brzoskwiniowego. Delicje maczać w kawie z alkoholem, układać na kremie, czekoladą do dołu, lekko je w niego wciskając. Jeśli pozostanie kawy – nasączyć mocniej delicje. Na nie wyłożyć pozostały krem brzoskwiniowy, wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, cienko posmarować odłożonym kremem brzoskwiniowym. Na wierzchu poukładać brzoskwinie z syropu, pokrojone w plasterki. Całość zalać lekko gęstniejącą galaretką brzoskwiniową.

    SMACZNEGO!!!


    [/caption]

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.