Sernik z czekoladowym musem

12965668_1614647138860767_1163722910_n

Składniki na spód:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostka margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Wykonanie spodu:

    Do miski wrzucić wszystkie składniki, ugnieść z nich ciasto, a następnie rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę o wymiarach 24×24 cm.

    Składniki na masę serową:

  • 8 jajek
  • 1 kg zmielonego twarogu (Ja użyłam gotowy w wiaderku)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15-20 kropli dowolnego olejku zapachowego (np. waniliowy, cytrynowy, arakowy, śmietankowy…)
  • 250 ml mleka
  • 1 sernix Dr. Oetkera
  • 3 łyżki stołowe rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • Wykonanie:

    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru. Do żółtek dodać 1 kg twarogu, 150 g cukru pudru, 15-20 kropli olejku zapachowego, cukier waniliowy, sernix Dr. Oetkera i 250 ml mleka. Całość mieszać mikserem na najwyższych obrotach przez 3-5 minut. Do uzyskanej masy dodajemy rodzynki, skórkę kandyzowaną z pomarańczy itp. Tak powstałą masę delikatnie wymieszać szpatułką z pianą z białek. Wszystko wylać na wcześniej przygotowany spód.

    PIEC 60 MINUT W TEMPERATURZE 170 STOPNI

    Upieczony sernik pozostawić na 10 minut w piekarniku, dzięki czemu tak bardzo nie opadnie.

    Mus czekoladowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 125 ml likieru czekoladowego
  • 1,5 łyżki kakao, przesianego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2,5 listka żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Wymieszać z likierem czekoladowym. W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, kakao i cukier puder. Ubić do sztywności. Strużką wlewać likier czekoladowy z żelatyną, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, do wymieszania się składników. Na wystudzoną masę serową wyłożyć mus czekaladowy, wyrównać. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

    GOTOWE!!!

    13102410_596052173890639_512196518_n

    12976376_295158850816321_1407085100_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.