Ptysie na „Dzień Mamy” z kremem waniliowym, borówkami i malinami

13267452_106516123102783_1596678469_n

13269478_1743491285897632_868675014_n


Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 4 jajka

  • Ponadto:

  • śmietana 30-36%
  • krem waniliowy
  • borówki amerykańskie 200 g
  • opakowanie malin

  • Wykonanie:

    Zagotować wodę z masłem, wsypać od razu całą mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i będzie jednolite. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto miksować dodając po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy. Gotowym ciastem napełnić worek cukierniczy z dość szeroką końcówką i wyciskać na natłuszczonej blaszce okrągłe ciastka w odległości ok. 2-3 cm od siebie.

    PIEC 25 MINUT W TEMPERATURZE 200 STOPNI

    Upieczone ptysie zostawić do ostudzenia. Lekko wystudzone przekrajać na pół, dolną warstwę przełożyć bitą śmietaną ubitą z kremem waniliowym, ułożyć po kilka borówek amerykańskich i malin, przykryć górną warstwą i posypać cukrem pudrem.

    13256840_1544917022477567_1583531363_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.