Jagodzianki

14063485_705150552969810_55945735_n

Cudowne, mięciutkie jagodzianki. Bardzo szybki i prosty przepis na tak przez nas lubiane i kochane bułeczki drożdżowe z jagodami. Znikają jeszcze cieplutkie. Serdecznie polecam!!!

Składniki na 12 bułeczek:

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • Wykonanie:

    Składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać, zrobić dołek, w kruszyć do niego drożdże, zalać 4 łyżkami ciepłego mleka i dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać zaczyn łyżeczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Gdy zaczyn ruszy, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić. Zostawić przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je ponownie, podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki i zostawić do napuszenia pod przykryciem na kolejne 15 minut. Po tym czasie z każdej kulki zrobić ręką placek, położyć na środek łyżkę jagód, sklejając ze sobą brzegi. Uformować owalną bułeczkę i położyć zlepianą stroną do dołu. Przygotowane drożdżówki zostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

    PIEC 20 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI

    Upieczone jagodzianki pozostawić do wystygnięcia.
    Składniki na lukier utrzeć na gładką masę. Lukrem posmarować bułki (Ja używam do tego pędzelka).

    Przepis pochodzi ze strony przyjemnosczpieczenia.blogspot.pl

    14099601_597030817124944_546199852_n

    14032777_1292110157489322_933381004_n

    18 Komentarze

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.