Tort jagodowy

14240702_176352446107379_1531269715_n


Pyszny, bardzo delikatny tort jagodowy. Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Idealne połączenie słodkiego kemu z lekko kwaskowatymi jagodami, do tego wiórki kokosowe i bita śmietana z białą czekoladą. Niebo w gębie. Polecam!!!

Składniki na biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g miękkiego masła
  • kieliszek likieru kokosowego
  • Dodatkowo:

  • 400 g jagód
  • 50 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 śmietan-fix
  • 100 g wiórek kokosowych
  • Wykonanie:

    Z czterech białek ubić pianę na sztywno, w trakcie ubijania dodawać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku na przemian z wymieszaną mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy i wysypanej mąką. Najlepsza tortownica o wymiarach 21 cm.

    PIEC 15 MINUT W TEMPERATURZE 175 STOPNI

    Biszkopt zostawić do wystygnięcia. Ugotować mleko i zrobić budyń według przepisu na opakowaniu. Zagotować co chwilę mieszając, w międzyczasie dodając cukier waniliowy i likier kokosowy. Otrzymany budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Miękkie masło ubijać przez około 3 minuty aż się napuszy i zrobi białe, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać ostudzony budyń ciągle mieszając.

    Biszkopt przekroić na 3 części (u mnie dwie, bo nie miałam blaszki o wymiarach 21 cm). Na tortownicy ułożyć pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 jagód, 1/3 kremu, znów położyć blat i powtórzyć czynność. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki. Roztopić białą czekoladę i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fix. Dodać 2 – 3 łyżki śmietany do czekolady i wymieszać, następnie dodać do reszty śmietany i całość wymieszać. Obłożyć wierzch i boki tortu. Na środek tortu wysypać resztę jagód, dookoła wysypać wiórki kokosowe. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

    SMACZNEGO!!!

    14063319_1829816493903810_2686871_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.