Chleb wieloziarnisty

14295372_604916466361661_7840210190346485760_n1

14334405_1586408984997811_2436655695731359744_n1

Mój pierwszy w życiu chleb. Strasznie się bałam tej próby, ale okazało się, że niepotrzebnie. Chleb wyszedł fantastyczny, z wierzchu trochę grubsza, chrupiąca skórka, środek miękki i te ziarna, które uwielbiam. To był mój pierwszy, ale nie ostatni raz. Na pewno zagości już u mnie ten przepis na stałe. Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Znika jeszcze cieplutki, a jak smakuje z prawdziwym masełkiem mniam… palce lizać!!!

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanka otrębów pszennych
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3/4 łyżki soli
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 litra letniej wody
  • Wykonanie:

    Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać letnią wodą i wyrobić ciasto, które będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

    Po tym czasie wyrobić ponownie (czyli jeszcze raz wymieszać) i przełożyć natłuszczonej i oprószonej mąką pszenną foremki keksowej o wymiarach 9×28 cm. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut, ciasto wyrośnie ponad brzegi foremki. Wierzch można obsypać jeszcze przed włożeniem do piekarnika ulubionymi ziarnami. U mnie płatki owsiane.

    PIEC OKOŁO 50-60 MINUT W TEMPERATURZE 220 STOPNI (piekłam z termoobiegiem).

    SMACZNEGO!!!

    14334245_1771586996463206_9192752282993688576_n1

    2 Komentarze

    1. Cudownie musi smakować ten chleb. Ostatnio czytałam o zbożach bezglutenowych na blogu Kcalmar. Współczuję chorym…. Nie wyobrażam sobie życia bez świeżego chleba. Moim wnukom też takowy daje i nikomu dzięki Bogu nic nie jest. Muszę zapisać sobie twój przepis. Cieszę się, że tu mnie przekierowało.

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.