Bułki pszenne

14583366_713684702114639_3624286175381946368_n

14473962_1123733134376183_1582556536448745472_n

Piekłam już chleb, więc teraz przyszedł czas na bułeczki. Uwielbiam domowe pieczywo, a te bułeczki nie dość, że są proste w wykonaniu, to też nie wymagają wiele umiejętności. Wychodzą puszyste, idealne w środku i chrupiące na zewnątrz. Smakują obłędnie i są o niebo lepsze niż te sklepowe. Smak i zapach domowego pieczywa nie ma sobie równych. Bardzo polecam!!!

Składniki:

  • 500 g mąki typ 500 (może być też inna pszenna)
  • 150 ciepłego ml mleka
  • 130 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli (w oryginalnym przepisie 1 i 1/2)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła (użyłam masła EXTRA)
  • Wykonanie:

    Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodać roztopione masło. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę.

    Po tym czasie, ciasto chwilę wyrobić i podzielić ciasto na równe porcje. Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku za pomocą tępej strony noża zrobić wgłębienie prawie do samego spodu. Bułki oprószyć delikatnie mąką, przykryć czystą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30-40 minut.

    PIEC 20 MINUT W TEMERATURZE 200 STOPNI (z termoobiegiem)

    Po upieczeniu ostudzić na kratce. SMACZNAEGO!!!

    14549894_1919597708267911_8762704199851966464_n

    15 Komentarze

    1. Zdecydowanie wolałabym jednak pełnoziarniste, choć w weekend pozwalam sobie na pszenne. Teraz zaczęłam odchudzać się z apką kcalmar, więc mam prawo na grzeszki. Dziś już był, ale moze nast weekend sama zrobić bułki?

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.