Ptysie toffi z polewą czekoladową

14709414_661876807319699_4758625817515261952_n


Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 4 jajka

  • Ponadto:

  • 500 ml śmietany 30-36%
  • krem toffi
  • 1 czekolada mleczna

  • Wykonanie:

    Zagotować wodę z masłem, wsypać od razu całą mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i będzie jednolite. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto miksować dodając po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy. Gotowym ciastem napełnić worek cukierniczy z dość szeroką końcówką i wyciskać na natłuszczonej blaszce okrągłe ciastka w odległości ok. 2-3 cm od siebie.

    PIEC 25 MINUT W TEMPERATURZE 200 STOPNI

    Upieczone ptysie zostawić do ostudzenia. Lekko wystudzone przekrajać na pół, dolną warstwę przełożyć ubitą śmietaną z kremem toffi. Przykryć górną warstwą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą udekorować wierzch ptysi.

    SMACZNEGO!!!

    14719607_1619597061683173_7581912858619805696_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.