Domowy chleb z ziarnami

14719318_362400734096817_6654596429769605120_n

14488191_1587284638243801_4246216943289237504_n

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanka otrębów pszennych
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3/4 łyżki soli
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 litra letniej wody
  • Wykonanie:

    Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać letnią wodą i wyrobić ciasto, które będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

    Po tym czasie wyrobić ponownie (czyli jeszcze raz wymieszać) i przełożyć natłuszczonej i oprószonej mąką pszenną foremki keksowej o wymiarach 9×28 cm. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut, ciasto wyrośnie ponad brzegi foremki. Wierzch można obsypać jeszcze przed włożeniem do piekarnika ulubionymi ziarnami.

    PIEC OKOŁO 50-60 MINUT W TEMPERATURZE 220 STOPNI (piekłam z termoobiegiem).

    SMACZNEGO!!!

    14582374_1747867872142528_8118381031536459776_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.