Chleb z ziarnami i makiem

14727424_360251097642494_6727144917094629376_n1

14714462_306994883020731_2725072164226072576_n

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanka otrębów pszennych
  • 4 łyżki maku
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3/4 łyżki soli
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 litra letniej wody
  • Wykonanie:

    Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać letnią wodą i wyrobić ciasto, które będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

    Po tym czasie wyrobić ponownie (czyli jeszcze raz wymieszać) i przełożyć natłuszczonej i oprószonej mąką pszenną foremki keksowej o wymiarach 9×28 cm. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut, ciasto wyrośnie ponad brzegi foremki. Wierzch można obsypać jeszcze przed włożeniem do piekarnika makiem.

    PIEC OKOŁO 50-60 MINUT W TEMPERATURZE 220 STOPNI (piekłam z termoobiegiem).

    SMACZNEGO!!!

    14719659_1770267989912248_1783988063089721344_n

    14711855_1148862491863457_6744414151663157248_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.