Rogaliki drożdżowe z makiem, oblane lukrem i obsypane orzechami włoskimi

14705003_1095529473877868_7096243024849534976_n1

14607164_1087699648014766_5500946743522492416_n

15035545_1255614907830301_3948818809120358400_n

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Nadzienie:

  • 200 g gotowego maku
  • kilka orzechów włoskich
  • Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • Wykonanie:

    Mąkę przesiać, zrobić dołek, w kruszyć do niego drożdże, zalać 4 łyżkami ciepłego mleka i dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać zaczyn łyżeczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Gdy zaczyn ruszy, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić. Zostawić przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je ponownie, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na około 0,5 cm od czasu do czasu podsypując mąką. Z rozwałkowanych okręgów wycinać równej wielkości trójkąty, zaczynając cięcie od środka. Na każdym powstałym trójkącie, od jego szerszej części ułożyć łyżkę maku. Rogalik zwinąć od szerszej strony do środka. Tak powstałe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia pod przykryciem na kolejne 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym białkiem jaj.

    PIEC 20 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI

    Upieczone rogaliki pozostawić do wystygnięcia.
    Składniki na lukier utrzeć na gładką masę. Lukrem posmarować rogaliki (Ja używam do tego pędzelka). Wierzch obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.

    15046992_1218288328230738_6856581036529156096_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.