Bułeczki pszenne z ziarnami

15035546_1617212978581143_4020091536539648000_n

14596706_220518168371241_7199904345461096448_n

Najlepsze bułeczki pszenne jakie robiłam. Są naprawdę smakowite, nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre. Bułeczki są puszyste, w środku delikatne, leciutka konsystencja. Będziecie nimi zachwyceni jak Ja. Na pewno zagoszczą u mnie na dłużej. Każda inna, wszystkie piękne. Gorąco polecam!!!

Składniki na 10 bułek:

  • 250 ml letniego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
  • sezam, mak, ziarna słonecznika, ziarna dyni do posypania
  • Wykonanie:

    Mąkę pszenną wsypać do miski, zrobić dołek. Rozkruszyć drożdże, wrzucić do przygotowanego dołka, zalać 4 łyżkami ciepłego mleka i dodać 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać z odrobiną mąki i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia na 10-15 minut. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Następnie układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte, w cieple, do podwojenia objętości – na około 30 – 40 minut.

    Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać ziarnami.

    PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI 12-14 MINUT

    14723698_1278762468857859_4764025935731097600_n

    14574034_1802531613291671_4548433506778218496_n

    3 Komentarze

      • Oczywiście, że można zastosować inną mąkę. Przed użyciem radzę ją przesiać przez sitko :) a krupczatka sprawdza się idealnie do wypieków :)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.