Wuzetka

15046814_1698846117042790_4346399065513132032_n

Wuzetka to znane i lubiane ciasto. Mocno czekoladowy biszkopt nasączony nalewką wiśniową, pyszny śmietankowy krem, dżem wiśniowy dla podkręcenia smaku. Inspirowałam się przepisem ze strony mojewypieki.com. Przepis jest naprawdę rewelacyjny. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Polecam :)

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 115 g mąki tortowej
  • 25 g kakao
  • 40 g masła prawdziwego, roztopionego i wystudzonego
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie dodać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać. Wlać masło i delikatnie wymieszać.

    Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować (samo dno) masłem i wysypać mąką. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.

    PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI PRZEZ 30 MINUT

    Przestudzić w formie, następnie wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.

    Do nasączenia:

  • pół szklanki nalewki wiśniowej
  • 1/4 szklanki wody
  • Wymieszać. Jeżeli nie mamy pod ręką nalewki wiśniowej możemy wymieszać kompot wiśniowy z wódką.

    Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36 %, schłodzonej
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • wiśnie drylowane do dekoracji
  • 1 dżem wiśniowy
  • 1 śnieżka
  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy, kilka kropel olejku waniliowego. Jeżeli krem wyszedł zbyt luźny dodać opcjonalnie 1 śnieżkę.

    Wykonanie:

    Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Posmarować dżemem wiśniowym. Wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, ponownie nasączyć ponczem wiśniowym. Całość schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie wierzch pokryć polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Udekorować kleksami bitej śmietany, na każdy kładąc drylowaną wiśnię. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

    Polewa czekoladowa:

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany kremówki 30-36 %
  • 1 kieliszek wódki
  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Odstawić z palnika, dodać obie czekolady, posiekane. Odstawić na kilka minut, po tym czasie wymieszać masę do roztopienia się czekolady. Na koniec dodać kieliszek wódki. Polewa będzie pięknie się błyszczała.

    Smacznego :-).

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.