Drożdżowe rogaliki z marmoladą wieloowocową, lukrem i wiórkami kokosowymi

15624911_168339810311870_5139544212139671552_n

15801939_1773388212983331_7228340310315630592_n

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Nadzienie:

  • 200 g marmolady wieloowocowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • Wykonanie:

    Mąkę przesiać, zrobić dołek, w kruszyć do niego drożdże, zalać 4 łyżkami ciepłego mleka i dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać zaczyn łyżeczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Gdy zaczyn ruszy, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić. Zostawić przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je ponownie, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na około 0,5 cm od czasu do czasu podsypując mąką. Z rozwałkowanych okręgów wycinać równej wielkości trójkąty, zaczynając cięcie od środka. Na każdym powstałym trójkącie, od jego szerszej części ułożyć łyżeczkę marmolady wieloowocowej. Rogalik zwinąć od szerszej strony do środka. Tak powstałe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia pod przykryciem na kolejne 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym białkiem jaj.

    PIEC 20 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI

    Upieczone rogaliki pozostawić do wystygnięcia.

    Składniki na lukier utrzeć na gładką masę. Lukrem posmarować rogaliki (Ja używam do tego pędzelka). Wierzch obsypać wiórkami kokosowymi.

    Smacznego :-).

    15624492_1850074155276988_2446502762955931648_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.