Drożdżowe bułeczki z makiem, lukrem i orzechami arachidowymi

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Nadzienie:

  • puszka gotowego maku
  • orzechy arachidowe
  • Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • Wykonanie:

    Mąkę przesiać, zrobić dołek, w kruszyć do niego drożdże, zalać 4 łyżkami ciepłego mleka i dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać zaczyn łyżeczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Gdy zaczyn ruszy, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić. Zostawić przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je ponownie, podzielić na 2 równe części. Każdą część rozwałkować na około 0,5 cm od czasu do czasu podsypując mąką. Posmarować ciasto makowym nadzieniem i zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 – 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić do napuszenia pod przykryciem na kolejne 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym białkiem jaj.

    PIEC 20 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI

    Upieczone bułki pozostawić do wystygnięcia.

    Składniki na lukier utrzeć na gładką masę. Lukrem posmarować bułeczki (Ja używam do tego pędzelka). Wierzch obsypać posiekanymi orzechami arachidowymi.

    Smacznego :-).

    15802501_1642891459345980_4802155057657151488_n

    1 Komentarz

    1. To świetny sposób na przemycenie orzechów w diecie dziecka. Zawierają wiele niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie. Słodki przepis:)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.