Muffinki kokosowo-migdałowe z nadzieniem truskawkowym, kremem waniliowym i prażonymi migdałami

16110358_157722924719718_1696061286447579136_n

16124196_1129715197157608_3127313087200231424_n

Na imieniny, na urodziny, na przyjęcie, na karnawał, na spotkanie z przyjaciółmi… babeczki dobre na wszystko. Zapraszam Was do miłej lektury i do wykonania pysznych migdałowo-kokosowych babeczek. Nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze jak smakują!

Składniki na 12 sztuk:

  • 150 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 20g mielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego

  • Wykonanie:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi,mielonymi migdałami, odłożyć.

    W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, likier kokosowy i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

    Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.

    PIEC OKOŁO 25 MINUT W TEMPERATURZE 170ºC.

    Wyjąć, wystudzić na kratce.

    Krem waniliowy:

  • 450 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (nie miksować zbyt długo, bo się zważy). W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, ziarenka wanilii, mieszając delikatnie szpatułką.

    Ponadto:

  • pół szklanki dżemu truskawkowego
  • 50g płatków migdałowych
  • Płatki migdałowe wysypać na suchą patelnię i podprażyć, do złotego poloru, często mieszając. Zdjąć z palnika, wystudzić.

    Wykonanie:

    Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry. Wypełnić dżemem.

    Schłodzoną masę waniliową wyjąć z lodówki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić babeczki. Krem obsypać płatkami migdałowymi, na wierzch każdej babeczki wyłożyć podprażone płatki migdałów.

    Przechowywać w lodówce.

    Smacznego :-).

    16124006_1823660214579893_3907712806706741248_n
    16124377_1233163970095284_9188819381440741376_n

    10 Komentarze

    Odpowiedz na „~bułka z chlebemAnuluj pisanie odpowiedzi

    Wymagane pola są oznaczone *.