Bułki pszenne z ziarnami i otrębami pszennymi

16111040_1643201122652731_5004011343678799872_n

16110417_1756819361304127_6864836113995923456_n

16228795_450357962020543_876646629485051904_n

Składniki na 10 bułek:

  • 250 ml letniego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
  • mieszankę ziaren, otręby pszenne
  • Wykonanie:

    Mąkę pszenną wsypać do miski, zrobić dołek. Rozkruszyć drożdże, wrzucić do przygotowanego dołka, zalać 4 łyżkami ciepłego mleka i dodać 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać z odrobiną mąki i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia na 10-15 minut. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Następnie układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte, w cieple miejsce, do podwojenia objętości – na około 30 – 40 minut.

    Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać ziarnami.

    PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI 12-14 MINUT

    Smacznego :-).

    16229351_768468603302224_5856032370150342656_n

    15876771_966157720153103_1982610036874018816_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.