Bułeczki drożdzowe z marmoladą wieloowocową i lukrem

16123724_172645439888712_8287226155971379200_n

14582453_164479830708850_4278314634051584000_n

Składniki na 12 bułeczek:

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Nadzienie:

  • 300 g marmolady wieloowocowej
  • Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • Wykonanie:

    Składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać, zrobić dołek, w kruszyć do niego drożdże, zalać 4 łyżkami ciepłego mleka i dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać zaczyn łyżeczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Gdy zaczyn ruszy, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić. Zostawić przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je ponownie, podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki i zostawić do napuszenia pod przykryciem na kolejne 15 minut. Po tym czasie z każdej kulki zrobić ręką placek, położyć na środek łyżkę marmolady wieloowocowej, sklejając ze sobą brzegi. Uformować okrągłą bułeczkę i położyć zlepianą stroną do dołu. Przygotowane drożdżówki zostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

    PIEC 20 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI

    Składniki na lukier wymieszać i posmarować nim przestudzone bułeczki.

    Smacznego :-).

    16123672_406988213026407_2908208431561179136_n

    11 Komentarze

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.