Pampuchy z sosem śmietanowo-waniliowym i polewą jagodową

16464676_1712695809060937_2323083458911404032_n

Pampuchy, buchty, kluski na parze, pyzy na parze. Zwał jak zwał :-) one są po prostu przepyszne. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com i podaję go Wam w całości. Pampuchy wyszły delikatne, puszyste, wyśmienite… przypomniał mi się czas dzieciństwa. Najlepszy przepis jaki do tej pory miałam :-) Polecam!!!

Składniki na około 12 – 14 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej (+ 20 g do podsypywania)
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 2 żółtka
  • 50 g masła, roztopionego
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • Ponadto:

  • sos śmietankowo – waniliowy (przepis poniżej)
  • owoce w syropie np. jagody
  • Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z rozczynem z drożdży (drożdże wykruszyć do szklanki, zalać 4 łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, zostawić do wyrośnięcia na 10 minut) .

    Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

    Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta, odważyć około 65 g na każdą kluskę, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pyzy przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut w zależności od temperatury otoczenia; kluski powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Uwaga: ze względu na to, że parzenie klusek w garnku trwa do 10 minut i jednocześnie można parzyć około 3 sztuk, część z nich można odłożyć do lodówki na okres wyrastania (by opóźnić ten proces i by w tym czasie nie przerosły).

    Do szerokiego garnka nalać wodę do 1/4 jego wysokości. Na górę założyć większą gazę i obwiązać sznurkiem lub gumką a wodę zagotować. Zmniejszyć moc palnika na tyle, by woda lekko parowała, następnie wyrośniete kluski układać na luźno założonej gazie w sporych odstępach od siebie (bardzo rosną!) i przykryć szczelnie pokrywką. Parować około 10 minut – ten czas będzie zależał od wielkości klusek. Kluski są bardzo delikatne: podnoszenie pokrywki podczas parowania, zbyt szybkie lub zbyt późne skończenie parowania może skutkować lekkim opadnięciem lub pomarszczeniem się klusek.

    Można podawać jeszcze ciepłe polane sosem śmietankowo – waniliowym i z owocami w syropie.

    Sos śmietankowo – waniliowy:

  • 300 ml gęstej kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
  • Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

    Smacznego :-).

    16464734_367547593626991_6853305995116937216_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.