Czekoladowo-kokosowe babeczki z nadzieniem truskawkowym i kremem truskawkowym z kawałkami owoców

16585099_193623017783101_9013617121292189696_n

16583373_573005329564311_1760705509234573312_n

16230753_1604063219621615_3356112574948048896_n1

Składniki na 12 sztuk:

  • 150 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego

  • Wykonanie:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi,odłożyć.

    W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, likier kokosowy i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

    Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.

    PIEC OKOŁO 25 MINUT W TEMPERATURZE 170ºC.

    Wyjąć, wystudzić na kratce.

    Krem truskawkowy:

  • 450 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 3 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 4-5 truskawek
  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i galaretkę truskawkową (nie miksować zbyt długo, bo się zważy). W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, mieszając delikatnie szpatułką. Na konieć dodać drobno posiekane kawałki truskawek.

    Ponadto:

  • pół szklanki dżemu truskawkowego
  • Wykonanie:

    Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry. Wypełnić dżemem.

    Schłodzoną masę truskawkową wyjąć z lodówki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić babeczki.

    Przechowywać w lodówce.

    Smacznego :-).

    16583874_269903646774260_6526002055205617664_n1

    16584939_417856208555427_3867621979943075840_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.