Ciasto z kaszą manną i ćwiartkami brzoskwiń

17267582_242355816171207_8227106114295037952_n

17333673_272334313179058_7227395864187109376_n

Do piekarnika trafiło ciasto z kaszą manną i ćwiartkami brzoskwiń. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com :-) Byłam bardzo ciekawa co z tego wyjdzie, a po upieczeniu ciasto było nawilżone, mokre i w smaku przypomina kaszkę z dzieciństwa z owocami. W oryginalnym przepisie świeże morele, które zastąpiłam brzoskwiniami z puszki. Ciasto przepyszne i skradnie serce zarówno dorosłych jak i dzieci :-)

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • pół opakowania cukru wanilinowego (8 g)
  • 30 ml (2 łyżki) oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ponadto:

  • 450 g brzoskwiń z puszki
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kaszę i proszek do pieczenia – wymieszać, przesiać i odłożyć.

    W misie miksera umieścić jajka (w całości), cukier i cukier wanilinowy. Ubić do powstania jasnej i puszystej piany i nawet do potrojenia objętości. Powolną strużką wlewać olej, cały czas ubijając. Dodawać przesiane suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

    Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (Ja użyłam tortownicy 26 cm). Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Pokrojone brzoskwinie na ćwiartki wyłożyć na ciasto, jeden kawałek obok drugiego.

    PIEC W TEMPERATURZE 170 ºC PRZEZ OKOŁO 45 MINUT LUB TZW. SUCHEGO PATYCZKA.

    Wyjąć, wystudzić. Można polukrować.

    Smacznego :-).

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.