Drożdżowe rogaliki z serem

18011926_708194066054787_3684988717702840320_n

18094802_234066500407232_1437962120216969216_n


Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Nadzienie:

  • 400 g białego sera w kostce
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Wykonanie:

    Mąkę przesiać, zrobić dołek, w kruszyć do niego drożdże, zalać 4 łyżkami ciepłego mleka i dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać zaczyn łyżeczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Gdy zaczyn ruszy, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić. Zostawić przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    W międzyczasie składniki na nadzienie serowe wymieszać mikserem do połączenia się składników.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je ponownie, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na około 0,5 cm od czasu do czasu podsypując mąką. Z rozwałkowanych okręgów wycinać równej wielkości trójkąty, zaczynając cięcie od środka. Na każdym powstałym trójkącie, od jego szerszej części ułożyć łyżeczkę masy seowej. Rogalik zwinąć od szerszej strony do środka. Tak powstałe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia pod przykryciem na kolejne 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym białkiem jaj.

    PIEC 20 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI

    Upieczone rogaliki pozostawić do wystygnięcia. Następnie obsypać cukrem pudrem.

    Smacznego :-).

    18095883_147477402453186_8632917009790664704_n

    10 Komentarze

    Odpowiedz na „~RondelAnuluj pisanie odpowiedzi

    Wymagane pola są oznaczone *.