Tradycyjna babka marmurkowa

17934369_856439267829914_6477582913192853504_n

Wielkanoc to piękny i radosny czas. Najważniejsze święto w Kościele Katolickim. Wielkanoc to też świetny czas do rodzinnych spotkań. Stoły uginają się od nadmiaru jedzenia, jaja, wędliny, kiełbasy, żurki… te święta nie mogą się obejść bez tradycyjnej babki marmurkowej… mocno intensywny smak czekolady, piękna zebra w środku. Przepis jest naprawdę prosty i każdy kto raz go spróbuję potem będzie do niego wracał. POLECAM :-)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • Wykonanie:

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą.

    Masło z cukrem utrzeć mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować.

    Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką.

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką.

    Formę do baby wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.

    PIEC W TEMPERATURZE 160 STOPNI OKOŁO 70-80 MINUT. PIEKĘ Z TERMOOBIEGIEM.

    Smacznego :-).

    17931760_687441488107100_4892295679486984192_n
    17882601_1589210141120461_4502746874498777088_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.