Drożdżowe muffinki z jabłkami i kruszonką


A gdyby tak tym razem ciasto drożdżowe nadziać kawałkami jabłek i udekorować kruszonką? Uwielbiam ostatnio robić eksperymenty z ciasta drożdżowego, dziś postanowiłam wykonać je w w wersji mini czyli muffinki/mini babeczki z jabłkami i kruszonką. Pyszne, lekkie i ten smak jabłek. Rozpływają się w ustach :)

Składniki na ciasto drożdżowe (10 babeczek):

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 14 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 2 duże żółtka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1 cukier wanilinowy
  • Ponadto:

  • 2 jabłka obrane ze skorki i pokrojone w kostkę
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
  • Mąkę pszenną przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zalać 4 łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, tak długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny.

    Przygotować formę do muffinek – gniazda wysmarować masłem i oprószyć mąką; nadmiar mąki strzepać. Można też użyć papilotek.

    Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć kawałki pokrojonych jabłek w kostki (2-3) i zamknąć wokół nich ciasto. Włożyć do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut..

    Po wyrośnieciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką.

    Piec w temperaturze 190º przez około 20 – 23 minuty.

    Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.

    Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać łyżkę mąki więcej.

    Smacznego!!!

    18252972_291275457994882_8995781724134703104_n

    9 Komentarze

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.