Kruche ciasto z jabłkami

Przedstawiam Wam dziś kruche ciasto z jabłkami z dodatkiem lodów bakaliowych. Idealnie kruchę ciasto, pyszne jabłka i ten smak lodów – niebio w gębie. Bardzo szybki i zarazem smaczny przepis. To ciasto zadowoli każdego Łasucha. Mniam poprostu mniam :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jogurt naturalny lub mała kwaśna śmietana
  • 3/4 margaryny KASIA
  • 3-4 krople olejku waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ponadto:

  • 6-7 jabłek obrać i zetrzeć na tarce
  • cukier puder do posypania

  • Wykonanie:

    Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wyrobić do połączenia się w jedną całość. Podzielić na dwie części w proporcjach 40% i 60%. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość przygotowanej blaszki. Resztę włożyć na kilkanaście minut do schłodzenia do lodówki. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką, ułożyć rozwałkowane ciasto. Starte jabłka na tarce o grubych oczkach odcisnąć delikatnie z soku, wyłożyć na ciasto i posypać 2 łyżkami cukru. Na wierzch porwać kawałki schłodzonego ciasta.

    PIEC W TEMPERATURZE 175 STOPNI PRZEZ 35-40 MINUT

    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionymi lodami.

    Pysznie i smacznie. Polecam!

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.