Domowe gofry z owocami i bitą śmietaną

Uwielbiacie gofry? Ja też! Gofry kojarzą mi się z wakacjami, smakiem dzieciństwa. Ten przepis na gofry nie dość, że jest łatwy w wykonaniu to jeszcze gofry wychodzą puszyste, delikatne i pyszne, warto więc sięgnąć po ten przepis i przygotować swoje ulubione gofry w domu. Polecam! :)

Składniki na 8-10 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

  • Rozgrzać gofrownicę.

    Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki oprócz białek i zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem szpatułką.

    Piec w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.

    Smacznego :-).

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.