Metrowiec

20838493_325405511203024_5820498117140676608_n

20905739_305417963263042_6654154292951252992_n

20905212_112055722831775_3434277526581542912_n

Już od dawna miałam ochotę upiec to bajeczne ciasto i na reszcie jest, pyszny, metrowy kawał ciasta. Metrowiec to nic innego jak dwa ciasta jasne i ciemne, przełożone kremem budyniowym i oblane pyszną polewą czekoladową. Delikatne w smaku ciasto, przeplatane kremem i czekoladą – czego można chcieć więcej. Ciasto mimo czasu wykonania jest warte swojej pracy. Każdemu polecam :-)

Składniki na ciasto jasne:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka lub 5 mniejszych
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, odłożyć.

    Oddzielić białka od żółtek. Żółtka umieścić w misie miksera i utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Po utarciu dolewać delikatnie olej i wodę, cały czas miksując ciasto. Dodać aromat waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać szpatułką do połączenia się składników (Ja użyłam miksera na najniższych obrotach). Wyjdzie dość gęsta masa.

    Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Najlepiej szpatułką.

    Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 12×36 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.

    PIEC 40-45 MINUT W TEMPERATURZE 170 STOPNI (piekłam z termoobiegiem).

    Wyjąć, wystudzić.

    Składniki na ciasto ciemne:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka lub 5 mniejszych
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Wykonujemy tak samo jak ciasto jasne, tylko odejmujemy 3 łyżki mąki pszennej i zamiast tego dodajemy 3 łyżki przesianego kakao. Przygotowywanie i pieczenie jak wyżej przy cieście jasnym.

    Składniki na krem budyniowo-maślany:

  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyzki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

  • 2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą jedną szklankę mleka zmiksować z mąką, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym na bezgrudkową masę. Zmiksowane mleko wlać do wrzącego mleka z cukrem. Ugotować tak powstały budyń do zgęstnienia. Odstawić i całkowicie wystudzić. Wierzch przykryć folią, tak by dotykała budyniu, aby nie zrobił się na wierzchu kożuch.

    Gdy budyń ostygnie. Masło utrzeć mikserem na gładką masę. Dodawać partiami masę budyniową, cały czas miksując do połączenia się składników.

    Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • kieliszek amaretto lub wódki
  • Masło roztopić na małym ogniu. Odstawić. Dodać połamaną na kostki czekoladę, wymieszać, odstawić na 2-3 minuty, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Dodać kieliszek amaretto lub wódki. Po tym czasie wymieszać masę do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić na chwilę do lekkiego zgęstnienia.

    Ułożenie ciasta:

    Ciasto jasne i kciemne pokroić na kromki o grubości około 1 cm. Kromki układać na przemian jasne i ciemne, przekładając je masą budyniową. Stawiamy jasną kromkę na blaszce do pieczenia, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy ją grubo masą budyniową, przykładamy do jasnej i czynnośc powtarzamy z następną kromką. Na koniec polewamy przygotowaną polewą czekoladową.

    20902148_1296004660522873_3375230200232017920_n

    20838562_1637923326232301_5808815926354640896_n

    20902415_731502130373508_1439406225660837888_n

    20968718_264034244111601_5278424419197255680_n

    Gotowe! :-)

    Inspirowałam się przepisem ze strony www.mojewypieki.com

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.