Kruche ciasto ze śliwkami

21909685_1492564117492145_5548273305984696320_n

21911071_128152484502635_7774191139938107392_n

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 margaryny KASIA
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ponadto:

  • 15-20 śliwek pokrojonych na połówki
  • cukier puder do posypania

  • Wykonanie:

    Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wyrobić do połączenia się w jedną całość. Podzielić na dwie części w proporcjach 40% i 60%. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość przygotowanej blaszki. Resztę włożyć na kilkanaście minut do schłodzenia do lodówki. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką, ułożyć rozwałkowane ciasto. Połówki śliwek wyłożyć na cieście, jedna obok drugiej. Na wierzch porwać kawałki schłodzonego ciasta.

    PIEC W TEMPERATURZE 175 STOPNI PRZEZ 35-40 MINUT

    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

    Pysznie i smacznie. Polecam!

    21879257_1944382062511890_1327956415649677312_n

    21910969_279025132596976_6797524188237135872_n

    21878817_1431199103643741_1755918338686451712_n

    21909180_826298990864120_5873876254163206144_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.