Pierniczki

23348305_1592590167484652_4245729657774669824_n

23421453_1989817607942835_490221532736389120_n

Za pasem Grudzień, więc co dla niektórych to czas pieczenia pierwszych pierniczków. U mnie dziś pierwsze w tym roku korzenne pierniczki. Przepis jest naprawdę prosty i szybki, a pierniczki mimo swojej twardości są przepyszne. Nie wiem czy wytrzymają do Grudnia. Pierniczki to świetna okazja do spędzenia czasu z dziećmi, są idelne na prezent dla bliskiej osoby, nadają się na dekorację choinki. Świetnie się przechowują i zawsze dobrze smakują. Pierniczenie czas zacząć! :) Poniżej podaję przepis na około 50 pierniczków.

Składniki

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • Wykonanie:

    Masło, miód i cukier podgrzać w garnuszku (nie gotować) do całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników. Lekko przestudzić.

    Do miski przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Dodać przestudzony miód z masłem i cukrem. Dokładnie wyrobić do połączenia się składników.

    Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 3 mm i wykrawać z niego różnego kształtu pierniczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    PIEC W TEPERATURZE 175 STOPNI 8 MINUT (termoobieg)

    Pierniczki przechowywać po upieczeniu w szczelnej puszcze lub słoiku. Dekorować lukrem po upieczeniu lub po zmięknięciu.

    SMACZNEGO :-)

    23416996_515410305484619_6861613423940075520_n

    23416818_191143528122833_5037988314561380352_n

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.