Tort kakaowy z masą krówkową, dżemem porzeczkowym i migdałami

24177358_126287771484364_8575988635621392384_n
24177771_194224747816953_65810366537400320_n

24175325_172388843499921_3798288279934074880_n

To mój nowy, autorski przepis na tort. Kakaowe biszkopty przełożone masą krówkową, masą budyniową, masą serową z dżemem z czarnej porzeczki, masą śmietaną z dżemem z czarnej porzeczki i obłożony bitą śmietaną, udekorowany prażonymi płatkami migdałów. Wydawałoby się, że tort jest bardzo słodki jednak smak równoważy się dzięki dodatkom z dżemu, a migdały dodają mu chrupkości. Idealny na urodziny, imieniny i na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Polecam :)

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Z czterech białek ubić pianę na sztywno, w trakcie ubijania dodawać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku na przemian z wymieszaną mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy i wysypanej mąką ( tortownica o wymiarach 26 cm).

    PIEC 15-20 MINUT W TEMPERATURZE 175 STOPNI (termoobieg) lub tzw. suchego patyczka

    Upiec z tego przepisu jeszcze 2 biszkopty. Każdy upieczony biszkopt ostudzić i przeciąć na pół. Ja do swojego tortu użyłam 5 blatów biszkoptu, a 6 użyłam do deseru. Wy możecie upiec 2 biszkopty i z 4 blatow zrobić swój tort.

    Masa karmelowa:

  • 1/2 puszki tradycyjnego kajmaku BAKALLAND
  • Puszkę włożyć na chwilę do gorącej wody, w tedy masa lepiej się rozsmarowuje.

    Masa budyniowa:

  • 1 i 1/2 budyniu waniliowego bez cukru
  • 150 g prawdziwego masła
  • 600 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru do budyniu
  • Budyń przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić (żeby nie zrobił się kożuch na budyniu polecam przykryć wierzch folią spożywczą). Masło utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodawać do masy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.

    Masa serowa:

  • kostka białego sera
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel olejku śmietankowego
  • 1 żółtko
  • Wszystko umieściś w misie miksera i dokładnie ze sobą wymieszać.

    Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 szklanka cukru pudru lub 1 śnieżka
  • Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder lub 1 śnieżkę i dokładnie wymieszać mikserem na najwyższych obrotach .

    Ponadto:

  • 1 dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g płatków midałów
  • Wykonanie tortu:

    Blat 1 ułożyć na paterze, wierzch posmarować jeszcze ciepłą masą karmelową, przykryć 2 blatem. Na blat 2 nałożyć masę budyniową, przykryć blatem 3. Na blat 3 rozsmarować warstwę dżemu z czarnej porzeczki i wyłożyć masę serową, przykryć blatem 4. Na blat 4 wyłożyć dżem z czarnej porzeczki i 1/2 masy śmietanowej, przykryć blatem 5. Wyłożyć na górę i boki tortu pozostała bitą śmietanę i obsypać uprażonym wczesniej na patelni płatkami migdałów.

    SMACZNEGO! :-)

    24177358_126287771484364_8575988635621392384_n
    24126632_2005599989719365_6478825043504660480_n

    24178151_1861520297210227_4493073895183613952_n

    13 Komentarze

    1. No i odchudzaj się człowieku przy czymś takim…. bosko. Niedługo urodziny męża. Skorzystam. Tort jest bajeczny i w dodatku zawiera wszystkie moje ulubione smaki.

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone *.